25. јул 2019.

Treće izdanje romana „Severna kapija: duhovi prošlosti“


Ako pratite domaću književnu scenu, ako volite knjige za mlade i fantastiku, onda ste do sada sigurno čuli za serijal „Severna kapija“. Ova saga ispunjava sve kriterijume jedne uzbudljive i poučne YA avanture: u njoj ima mračnih bića kakva samo naša mitologija može da iznedri (veštice, drekavci, more i lesnici), surovog sistema školstva u kome dominira razlika između društvenih slojeva, vršnjačkog nasilja, detektivskog slaganja tragova uz pomoć tumačenja simbola i strahovitih preokreta. Ipak, ono što ovom pričom prvenstveno dominira jesu ljubav, prijateljstvo i nesalomiva snaga porodice.

„Severna kapija: duhovi prošlosti“ prva je od četiri priče ovog fantastičnog serijala. Kroz nju pratimo Suzanu koja iz malog mesta odlazi u elitnu Evropsku školu smeštenu visoko u izolovanom planinskom predelu. Pored prilagođavanja na potpuno novi svet, nepoznati sistem škole i nemilosrdne vršnjake, devojčica biva uvučena u čudnu misteriju koju „Severna kapija“ čuva već decenijama. Duh u obličju laste uvodi je u svet starih i prognanih bića koje devojčica nikada više neće moći da zaboravi. Pored toga, Suzana se suočava sa jednom vrstom ličnog otkrića koje će promeniti sve ono što je do tada o sebi znala.Roman „Severna kapija: duhovi prošlosti“ prvi put objavljen je 2015. godine u sklopu društva za afirmaciju kulture Presing. Iako u malom broju primeraka i bez velikog marketinga, priča je uspela da pronađe put do srca publike i pobrala brojne simpatije. Već sledeće godine ovaj roman objavljen je pod pečatom izdavačke kuće Vrane iz Niša i to u ilustrovanom izdanju. Ovo izdanje utrlo je put ostalim delovima serijala („Glasovi u tami“ i „Stranice od peska“) objavljenim u izdavačkoj kući Otvorena knjiga u Beogradu.

„Nisam imao sreće sa izdavačima na početku svoje književne karijere“ kaže Danijel. „U teoriji je obećavano mnogo toga, ali je u praksi nekako sve izgledalo drugačije. Moj prvi roman prodavao se zahvaljujući čitaocima, taktikom „od usta do usta“ i preko društvenih mreža, ali ga nije bilo u knjižarama. Bilo je teško doći do većeg broja čitalaca, ali mi se oduvek činilo da je priča odjekivala snažno kod onih do kojih je doprla. Komentari su od samog početka bili neverovatno pozitivni.“

Sada, 2019. godine „Duhovi prošlosti“ doživljavaju svoje treće izdanje (IK Otvorena knjiga).

„To zaista smatram velikim uspehom i dostignućem. Da mi je neko te 2015. godine, ili koju godinu pre toga, rekao da ću štampati treće izdanje svog prvog romana, mislio bih da sanjam. Jako sam ponosan na ovu priču koja mi je otvorila brojna vrata, uz pomoć koje sam upoznao mnogo ljudi, ostvario divne saradnje i gostovanja i osvojio mnoga srca. Posebno me raduje što će „Duhovi prošlosti“ konačno moći da stoje rame uz rame sa ostalim knjigama iz serijala, kad je u pitanju prodajna mreža i distribucija. Ljudi će na policama u knjižarama najzad moći da pronađu sva tri dela zajedno, a to nije mala stvar. Sada nam ostaje još samo da sačekamo finalni četvrti deo i da „Severnu kapiju“ zaokružimo na pravi način“.Knjige iz serijala „Severna kapija“ možete pronaći u svim većim knjižarama Vulkan, Delfi i Papirna krila, kao i na sajtu otvorenaknjiga.rs.

Нема коментара:

Постави коментар